Süryani Demokratik Birliği – KAMUOYUNA

Süryani Demokratik Birliği – Syriac Democratic Union
KAMUOYUNA

15 Eylül 2015 tarihinde Suriye’deki Kürt yönetimi bölgeden kaçmak zorunda kalmış ve bir seneden fazla bölgeyi terketmiş olanların evlerini, ticari mülklerini ve topraklarını kendi denetimi altına alma kararı almıştır. Bu karar özellikle Kürtlerin siyasi boşluktan yararlanarak el koydukları Cezire bölgesindeki Süryanilerden boşalan mülklerin Kürtleştirilmesini hedeflemektedir. Suriye devletinin Cezire bölgesindeki etkisinin zayıflamasından yararlanan Kürt yönetimi aldığı bu kararla açıkça Süryanilere yönelik yeni bir işgal politikası başlatmıştır.

Özellikle bölgenin içinde bulunduğu istikrarsızlık bütün halk kesimlerini birbirine daha fazla yakınlaştırması gerekirken Cezire bölgesindeki Kürt yönetimi başlatmış olduğu uygulamalarıyla bölge halklarını birbirinden daha fazla uzaklaştırmakta ve adeta bölgeye el koymaktadır. En çok Kürtlerin demokratik bir ortama ihtiyaç duyduğu bu coğrafyada kendi iktidarlarının bölgenin asli halkı olan Süryanilerin mülklerine el koyması hiçbir ahlaki politikaya uymamaktadır.

Nitekim Kürt yönetimi ve YPG’nin Süryani-Asurilere yönelik baskıcı ve işgalci yönelimleri son alınan kararla değil, kendi kuruluşlarını açıklamalarıyla başlamıştır. Bölge halklarını temsil etme sözüyle kurdukları yönetimde iktidar Kürtlerin eline verilirken Süryaniler ve Araplar azınlıkta bırakılmışlardır. Kamışlo’da Sutoro savunma güçlerine saldırı, Hasake’deki Süryani askeri oluşumun liderinin şehit edilmesi, Süryanilere mülklerini Kürtlere satma mecburiyeti getirilmesi ve ardından da mülkelerini işgal etme kararı Kürt yönetimi ve YPG tarafından Süryanilere karşı yürütülen yeni bir etnik temizlik politikasının uygulamasıdır.

Kürt yönetiminin Süryanilerin mülklerine el koyması, yüzyıllar boyu Kürt otoritelerinin Süryanilere yönelik yürüttüğü soykırım, katliam, baskı ve göçertme politikasının devamıdır. Tarih boyunca bölgenin girdiği her kaos ortamından yararlanan Kürt güçleri, ister aşiret, ister siyasi oluşum, ister se de çete adı altında, herzaman Süryanilerin canlarını ve mallarını hedef almışlardır.

Ortadoğu’nun içine girdiği süreç yüzyıl önceki Birinci Dünya Savaşı esnasındaki kaos ortamını andırırken, günümüzdeki Kürt güçlerinin Süryanilere yaklaşımı da yüzyıl önceki yaklaşımlarını andırmaktadır. Süryaniler yüz yıl aradan sonra tekrar vatansızlaştırılmak istenmektedirler.

Hiçbir Süryani örgütü bu etnik temizliğe karşı sessiz kalmamalıdır. Bu yüzden tüm Süryanileri ister bireysel alanda, isterse de örgütsel alanda Suriye’deki Kürt Yönetiminin aldığı karara karşı harekete geçmeye çağırıyoruz.

Biz Süryani Demokratik Birliği olarak Kürt Yönetimi ve dayandığı YPG oluşumunun Süryanilere karşı yürütmüş oldukları etnik temizlik uygulamalarına karşı sessiz kalmayacağımızı ve bu duruma karşı uluslararası düzeyde mücadele edeceğimizi belirtmek isteriz.

Süryani Demokratik Birliği Yönetim Kurulu
15 Ekim 2015