YPG SALDIRISINI ŞİDDETLE KINIYORUZ – Süryani Demokratik Birliği

12 ocak 2016 tarihinde YPG çeteleri Kamışli’deki Süryani askeri gücü Sootoro’ya silahlı saldırıda bulunmuşlardır. Bu saldırı sonucu bir Süryani militanı şehit edildi ve bir militanda yaralandı. Süryani Demokratik Birliği olarak YPG’yi gerçekleştirdiği düşmanvari saldırısından dolayı lanetliyor ve şiddetle kınıyoruz.

YPG gerçekleştirdiği bu saldırıyla bölgedeki farklı etnik gruplar arasına yeni bir nifak tohumu ekmiştir. Bu saldırı aslında 30 aralıkta Wusta’da yapılan katliama da yeni bir ışık tutmaktadır. YPG’nin rejimin zayıflanan etkisini fırsat bularak bölgeyi işgal etme gayreti içerisinde olduğu ve Süryanilere karşı bir etnik temizliği gerçekleştirdiği çok açık gözükmektedir. Hiçbir özür bu saldırıyı telafi edemez. Kısa zamanda Süryanilere karşı yapılan saldırılarla YPG’nin Deaş’tan hiçbir farkı olmadığı açıkça belirlenmiştir.

Suriye’de iç savaşın başlamasından itibren YPG’nin Süryanilere karşı uyguladığı baskılar ve özellikle Habur ve Kamışli’deki Süryanilerin silahlı güçlerine karşı gerçekleştirdiği katliamlar Hamidiye Alayları, Sımko Ağanın ihaneti ve 1915 soykırımının son halkasıdır. Tarih bir kez daha şahit olmuştur ki Kürt güçlerinin temel hedefi yüz yıldır Süryanileri imha etmek ve anayurtlarını işgal etmektir. İster feodal güçleri olsun isterse de milliyetçi, sosyalist, demokrat görüşlü siyasi güçleri olsun hepsinin ortak emelleri Süryanileri tümüyle anayurtlarından çıkarmak ve çıkmayanı da katletmek olmuştur. Halkların imhasına ve halkların haklarını hiçe saymasına yönelik olan bu mantığı lanetliyoruz.

Bütün Kürt güçleri bilmelidirki Süryani halkı bu saldırılarla yok edilemez. Süryaniler de bu saldırılara karşı boyun eğmeyecek ve haklarına sahip çıkacaktır. Hiçbir güç baskı ve katliamlarla Süryani halkını yıldıramayacaktır.

YPG ve diğer Kürt güçlerinden hala birlikte yaşama umuduyla hareket eden Süryani güçlerinin de bu dönemde kendi stratejilerini gözden geçirmelerinde fayda vardır. Hiçbir gerekçe doğrudan Süryanileri öldürmeyi gerekli kılamaz. Süryaniler kendi kaderlerini belirleyecek güce sahiptirler. Bu yüzden de Süryanilerin, işgal emelleri olan hiçbir gücün korumasına ihtiyaçları yoktur.

Bu temelde Süryani halkının bütün kurumlarını ve örgütlerini birlikte hareket etmeye ve YPG gibi çoğulcu halklar mozayiğini yok etme gayreti içerisinde olan güçlerin karşısında ortak duruş sergilemeye davet ediyoruz.

Ayrıca bölgedeki ve tüm dünyadaki demokratik güçleri, Süryanilere yönelik yapılan bu haksızlıklara karşı tavır sergilemeye davet ediyoruz.

Süryani Demokratik Birliği
Yönetim Kurulu
19 ocak 2016