TAHİR ELÇİ SUİKASTİ VE TOPLUMSAL DİNAMİKLER – Mim Yavuz Binbay

Sans titreTarih boyunca idealleri insana hizmet olan şahsiyetlere yönelik yapılan suikast eylemleri toplumsal hafızada insanlığa karşı işlenmiş suçlar olarak yer almış ve nefretle kınanmıştır.

Yaşamını insanlığa hizmete adamış Diyarbakır Baro başkanı Sayın Tahir Elçi’ye yönelik yapılan suikastı bu çerçevede değerlendiriyor ve nefretle kınıyoruz.

Birçok kez benzeri saldırılara maruz kalmış biri olarak. Bu tür eylemleri marifet ve başarı sayan kendilerini üst akıl(sız) olarak adlandıranlar bilmelidir ki; Bizler idealleri insana ve insanlığa hizmet olan kişi ve kurumlar insanlığa karşı işlenmiş birer suç olan bu tür olayları kınamaktan usandık ama bu insanlık suçlarını işleyen katiller bilmelidirler ki asla korkmadık korkmayacağız. Onlar toplumsal hafızada utançla anıldıkça bizler onurlu hizmetlerimizle anılacağız.

Her vesilede belirttiğim gibi “hiçbir şey insan yaşamından daha değerli olamaz – insanca bir yaşam dışında Hiçbir şey insan yaşamının karşılığı olamaz. Yaşam hakkı her inançta, her düşüncede kutsaldır. Yaşama kastedenler her kim olursa olsunlar tüm insani değerlere saldırmış olurlar ”.

Haberi duyduğum andan itibaren kendi kendime sorup duruyorum bu suikast neden ? ve hangi üst aklın yönlendirmesiyle yapıldı ?

Çünkü olayın gerçekleştirildiği yöntemlere bakıldığında, uzaktan tek atışla, çatışmaların yoğun yaşandığı normal koşulların olmadığı bir mekânda ve tüm toplumun basından yakından tanıdığı bir şahsiyete yapılan bir suikast. Bu sıradan eylemcilerle ve sıradan koşullarda gerçekleşmiş bir olay değil. Toplumsal dinamik olarak adlandırdığımız değerlerin bir simgesine yapılmış bir saldırıdır. Böyle bir saldırıya sıradan eylemciler tevessül bile edemez.

Bu eylemi hangi güç ve güçler gerçekleştirdiyse, bilerek ve hedef gözeterek bir üst aklın emir, direktif ve yönlendirmeleriyle gerçekleştirilmiş bir eylemdir.

Bu sebeple hem devlet hem de taraf kurum ve kuruluşlar hamaset nutuklarından çok çabalarını ve tüm mesailerini bu olayın aydınlatılmasına samimiyetle, ciddiyetle ve karşılığı olan çabalarla yoğunlaştırmalıdır. Bu samimiyetle yapılabildiğinde kendini her şeyi özellikle toplumun ve dinamiklerinin üstünde ve efendisi olarak gören üst akıl(sız) bulunabilir ve üst akıl(sız) teşhir edile bilinir.

Aslında bu olayda tüm toplumsal dinamikler ve yansımaları olan kurum ve kuruluşlar taraftır ancak bu konuda Baro bu toplumsal dinamikler adına bir taraf simgesidir ve rolünü ciddiyetle oynamalıdır. Hiçbir kaygıya kapılmadan ilk adımda otopsi raporlarını titizlikle takip ederek sonuçları ne olursa olsun cesaretle kamuoyuyla paylaşmalıdır. Toplumsal görevi olan adli takibi aynı ciddiyetle sürdürmelidir. En önemlisi tüm toplumsal dinamiklere karşı işlenen bu insanlık suçunu atılacak hamaset nutuklarına kurban etmeye izin vermemelidir. Baronun olayın soruşturulmasının her safhasında yer alma yetkisi var ve bu titizlikle kutsal bir görev olarak yerine getirilmelidir.

Devlet bu olayın aydınlatılmasında şeffaf olmalıdır. En önemlisi ilgili ulusal ve uluslararası kurum ve kuruluşlarla işbirliğine açık olmalıdır. Soruşturmayı bu çerçevede yürüterek sonucu ne olursa olsun sorumlularını ortaya çıkararak adalete teslim etmelidir. Bunu yapmadığı ve olayı sıradan bir çatışma olayı olarak değerlendirip başsağlığı mesajıyla geçiştirdiği sürece sorumluluk devlete ait olacaktır.
Bu menfur saldırı için söylenecek tek şey adalet olmalıdır. Suikast her yönüyle aydınlatılıp Failler bir an önce yakalanıp adalete teslim edilmesi toplumsal vicdanı rahatlatacak tek seçe-nektir.

Toplumsal kurumlar, kuruluşlar, şahsiyetler öfke veya korkunun kıskacında akli selim düşünme yetisini kaybetmemelidir. Sağduyusunu koruyup görevlerini gerektiğince yerine getirmelidir.

Toplumsal dinamiklerimize yönelik bu tür insanlık suçu saldırılarının son bulması dileğiyle Sayın Tahir Elçi’yi topluma yaptığı hizmetleriyle minnetle anıyorum.

Mim Yavuz Binbay

Yazının linkleri;

http://www.diyarbakiryenigun.com/2015/11/30/tahir-elci-suikasti-ve-toplumsal-dinamikler/

http://www.ozgurhabergazetesi.com/makale.asp?makaleno=3521

http://mardiniletisimgazetesi.com.tr/?p=9052

http://www.siirtnews.com/yazar-296-tahir_elci_suikasti_ve_toplumsal_dinamikler.

http://www.siirtnews.com/haber-7427-tahir_elci_suikasti_ve_toplumsal_dinamikler_mim_yavuz_binbay.html