SÜRYANİLERE KARŞI İHANET SÜRÜYOR – Augin Kurt Haninke

Kürt liderleri müttefikleri Süryanileri öldürmeye devam ediyor. Simko, Barzani ve YPG hepsi aynı amaç için süryanileri tasfiye etti ve hala ediyor. Bunun amacı Süryanileri vatanlarından kovup yerlerine el koymaktan başka bir şey değildir. AssyriaTV son günlerdeki yayınlarında David Jendo‘nun PKK‘nin Suriye kolu tarafindan örgütlenen bir cinayete kurban gittiğini gösterdi.

Terör örgütü İslam Devleti Suriye ve Irak‘ta Süryanilerin yerlerine yurtlarına el koyduktan sonra, batının gözünde Kürtler Süryanilerin tek koruyucu efendisi olarak gösterildi. İsveçte aktif Kürt yorumculari Irak Kürt Bölgesel Yönetimi ve YPG olmazsa İslam Devleti‘nin tüm Süryanileri yok edeceğini iddia ediyor. Son günlerde İsveçten Suriye’ye giden bir Kürt gerilla lideri şunlari yazdı.

İsveçte çoğu Süryani Kürt güçlerini eleştirmekte, oysa Ortadoğuda Süryaniler biz Kürt güçlerini görünce sevinç cığlıkları atıyor“ dedi. Kürt liderleri süryanileri başarılı bir şekilde kendilerinin insan hakları ve demokrasi için savaşan güç diye propgandasında alet olarak kullandı. Süryaniler arasında da bu propogandayi „dawronoye„ diye bilinen grupcuğun Suroyo TV‘si yapıyor. Tabi ki ilgili ve bilgili olanlar bunun düzeltilmesi gereken bir bilgilendirme olduğunun farkındalar. Aslında yayılmacı Kürt ihtirasları Süryaniler için en büyük tehdidi oluşturuyor. Asur ülkesi Irak Kürt Bölgesel Yönetimi ve şimdi de PKK‘nin Suriye kolu YPG tarafından işgal ediliyor.

PKK uzun müddet diaspora Süryanileri arasında bir cazibe hamlesi yaptı ve “Barzani gibi gerici aşiret liderleri’den“ farklı olduğunu söyledi. Kürt liderleri ve aydınları süryani soykırımı Seyfo‘da Kürtlerin katılmasını aç gözlü aşiret liderlerine bağliyor. Farzedelim ki bu doğru; 1918‘de Simko Şekaki’nin müttefiki patrik Mar Şemun’un katletmesi aşiret lideri olmasına bağlıyalım. Gene Francis Shabo, Franso Hariri ve benzer Asur liderlerinin katlinde Barzanin parmağı olduğu sanılıyor. Onu‘da aşiret lideri olarak görelim. Habur Asuri Savunma Güçlerinin komutanlarının öldürülmesinde hangi aşiret lideri var? Bu cinayeti bir kürt aşiretine bağlıyabilirmıyız?

Şüphesiz hayır. Tüm bunlar Kürt siyasi hareketlerinin bölgede oldu bittiler yaratarak Kuzey Irakta ve şimdi Suriye Gozarto’da bölgesel sınırlarını genişletme amaçını güdüyor. Bunu başarmak için bölgenin otokton halkı Süryanileri yerlerinden çıkarmak gerekiyor. Bu bir etnik temizliktir. Insan haklarını ihlali ve demokratik prensipleri inkar eden şövenist bir yaklaşımdır.

DAVİD JİNDO CİNAYETİNİN ARKASINDA YPG VARDIR

AssyriaTV son günlerde AMERIKA MEZOPOTAMYA ORGANIZASYONU (AMO) ‘dan DR Sargon Issa ile bir ropörtaj yapti. 22 Nisan 2015’te David Jendo”yu öldüren ve arkadaşı İlyas Nasiri yaralayan 5 YPG milisinin adını veriyor. Olayın kısaca özeti şöyle;

“David Jendo ve İlyas Nasır Habur Savunma Merkezi Tel Tammerde yoldaşları ile saat 23:30’e kadar kaliyor. Sonra evlerine gidip gece istirahatini lamak istiyorlar. Önce Ilyas Nasır’in evine giderler. Gece yarısı “müttefikleri“ YPG’den beş milis kapıyı çalıyor. Çay içtikten sonra Kürtler Süryani liderlere gizli bir toplantı için beraber gitme teklifinde bulunuyor. Süryani savunma komutanları arkadaşlarına haber vermek istediklerini söyleyince Kürtler haber verdik diyorlar.

Grup minibüse biner binmez David Jendo ve İlyas Nasir’in gözleri bağlanıyor. Gizli bir toplantı olduğu için bunun gerekli olduğunu söylüyorlar. Hemen başlarına silah yöneltip ellerini arkaya bağlıyor ve yoldan 500 metre saparak David Jendo’ya dayk verdikten sonra beş kurşunla öldürüyorlar. İlyas Nasır’in ağzına, göğüsüne, karnına ve bacağına dört kurşun sıkıyorlar. Bir kaç tekme vurduktan sonra öldü sanıp bırakıp gidiyorlar.

İlyas Nasir kendine geldiğinde 500 metre sürünerek yola kadar varıyor, oradan geçen bir YPG polis arabası Asayış onu görüyor ve onu vefat eden David Jendo ile beraber Amude ve Kamışlı hastahanelerine getiriyorlar. İlyas Nasir’in AMO’ya verdiği bilgiye göre mücrimlerin ikisi tanınan YPG liderleri ve Habur’da Asuri savunmacılarını daha evvel’de tehdit edenlerdendi. Bu iki lider YPG milisi Suriye’li değil. Beş milis’de kod adiı taşıyor. YPG uşağı Dawroyoler’de böyle takma adlarla dolaşırlar. Kürt mücrimler ayrıca 750.000 Suriye lirasi ile beraber İlyas’in evindeki tüm silahlari çaldılar; 35 adet AK47 ve bir kaç makineli tüfek.

Canilerle ilgili bilgi direk İlyas Nasir’dan geldi. Ağzındaki yaradan dolayı konuşamamakta, gizli bir yerde hasta yatağından olan biteni yazdı ve canilerin adını verdi. Assyria TV bu bilgiyi daha evvel almıştı. Ancak İlyas ve ailesi güvenlik içinde olana kadar bekledi. Akrabalarının anlattığına göre daha sonra da YPG Nasir‘i tam susturmak istedi ve ailesini tehdit etti. Fakat şu anda hepsi güvenlik içinde.
Jendo’nun katledilmesi haberi duyulunca Dawronoye grubcuğu hemen bunu İslam Devletinin yaptığını iddia etti. Daha da ileri giderek sanki maktülün sahibi imiş gibi Süryani kiliselerinde taziye toplantılari yaparak “İslam Devletine karşı savaşları için“ para topladılar. Şimdi katillerin efendileri olduğu meydana cıkınca ne diyecekler?

Süryaniler ”müttefikleri” Kürtlerin bu kalleşce davranışlarından dolayı kızgınlar. Dünyaya Kürt liderlerinin efendileri olmadığını bildirmek istiyorlar. Daha evvel Barzani‘nin Asurileri kürtleştirme politikasına dikkati çekmiş ve ünlü Süryani ata sözünü zikretmiştim; „Oğlunu kurttan kurtardım ama onu ben yedim“. Eger bizim Kürt „korucularımız“ bizi yiyecekse İslam Devletinden farkı ne? Bu soruyu AMO’dan DR Sargon Issa ve diğer Süryaniler soruyor.

AMO bir basın açıklaması ile Haburdaki cinayeti kamuoyuna açıkladı ve ABD hükümetinin ve Pentagonun dikkatini Kürt örgütlerinin OTOKTON SÜRYANİ LERE karşı Suriye ve Irakta yaptıkları teröre dikkatini çekti. AMO ayrıca KÜRT KAMUOYUNU bu cinayeti ve terörü kınamaya cağırdı. ”Kürtler Kobane’de savaşırken biz süryaniler Save Kobane slogan attık. Fakat şimdi efendilerimiz bizi terörist metodlarla vatanımızdan kovuyor“ DR Sargon Issa AssyriaTV‘ye böyle konuştu.

Augin Kurt Haninke
Gazeteci