Türk-Kürt Satrancı – Ahmet ÇELİK

Avrupa’da eğitimini tamamlayıp yurda dönen genç Osmanlılar kendileriyle birlikte coşmuş milli duygularla İstanbul’a döndüler. Avrupa’da ki gazeteleri okuyan ve milliyetçilik vebasına yakalanan sonraları İttihat ve Terakki Cemiyeti adı altında toplanan bu sözde aydınlar topluluğu ülkelerini kaosa sürükleyeceklerinin farkında değillerdi elbette. Osmanlı ülkesinde bu vebanın öncüleri olan Sırplar, Yunanlılar ve öteki balkan ülkeleri çoktan gemiyi terk etmişti. Sırplarla başlayan sonrasında Türklerle alevlenen bu milliyetçilik kervanına zamanla Suriye’de ki Hristiyan Arap aydınlarda dahil oldu.

Suriye’de Hristiyan aydınların başlattığı milliyetçilik akımları özellikle Cemal Paşa tarafından yapılan katliamlarla tepkiye dönüştü, birçok Arap ülkesini etkisi altına aldı ve bu tepki Araplarında Osmanlıdan ayrılmasıyla son buldu.

Anadolu’ya sıkışıp kalan Türkü Kürdü Arabı son defa olmasa da ölüm kalım mücadelesini verip bu aziz vatanı kendilerine yurt edindi. Anadolu Kafkaslardan, Balkanlardan zulümden kaçanların sığınağı haline geldi.

Sonrasında ülkenin adı Türkiye oldu. Ülke ne hikmetse Türkün ülkesi oldu. Kürdü 90 yıldır bende varım diye haykırdıysa da onu duyan olmadı, bu cılız ses toplarla, tüfeklerle susturulmaya çalışıldı. Çıkan bu kargaşa ve savaş ortamında özellikle kürtlerle beraber Araplarda aynı acıları yaşadı. Kürdün 25.nci isyanıyla ölenlerin sayısını ise sadece Allah biliyordur ama herkesin bildiği gerçekse artık türkün de kürdün de kan davalı olduğudur. Özellikle son 30 yıldır akan kanlarla Türkün de Kürdün de yüreği kardeşlikten soğumuştur. Yakılan her ağıtta düşmanlıklar körüklenmiş acılar kat be kat artmıştır.

Her iki taraf anadolu üzerinde hak kavgasına başladı. Kürdü Türke sen 1071 de geldin ben binlerce yıldır burdayım demeye Türkü Kürde kart-kurt diye hakaretler yağdırmaya başladı. Oysa asıl gerçek Türkün Moğolistan yörüğü olduğu 1000 yıldır Anadolu da bulunduğu Kürdün ise Med torunu Arian olduğu onunda Hindistan Koçeri olduğudur, 1500 yıldır bu topraklarda var olduğudur. Sonradan gelen ve göçebe hayatın talan mantığını Anadoluya taşıyan bu iki halk malesef ki Anadolunun gerçek halkları olan Asuri,Keldani,Süryani,Arap,Arami Ermeni Rumu vb. halkları sindirmiş ve artık vatanda huzur bırakmamışlardır. Bu vatanın gerçek evlatlarının kardeş kavgasına son verme vakti gelmiştir.
Son 10 yıldır barış adına atılan adımlar kan davasının hızını yavaşlatmış fakat küskünlükler noktasında fazla da yol alınamamıştır. Peki bu güzel vatanda kardeş kavgasına Türkler mi Kürtler mi son verecek? Bu sorunun cevabıysa ne yazık ki hiç biri. Peki, kardeşlik bu durumda nasıl tesis edilecek? Bir daha kardeşlik bağları yeşerecek mi? Evet, bu ülkede kardeşlik sağlanacak lakin Türk- Kürt satrancında silah bırakma, çatışmazlık, çabaları, yumuşama evreleri, sözde barış güvercinleri bunların tamamı sadece bu satrançta ki hamlelerdir. Türk- Kürt satrancında ki bu hamleler sadece birbirini mat etme yolunda birer hamledir. Barışa bir nebze hizmet olsa da sonuç vermeyecektir. Arabulucu olmadan hiçbir kan davasının sonuca ulaştığı görülmemiştir.

Barış tesis edilecek, kardeşlik yeniden sağlanacaktır. Hepimiz gene kardeş olacağız. Ama bu kardeşliği Türkler ya da Kürtler sağlayamaz. Türkler ve Kürtler kan davalıdır, birbirlerinin yüreğini yaralamıştır. Türkün de kürdün de kardeşlik için arabulucu bir kardeşe ihtiyacı vardır. Bu kardeşliği sağlayacak olan da yalnızca Araplardır. Yanlış anlaşılmasın Yemen ya da Suudi Arapları değil bu ülke de ki Arap kardeşleriniz sağlayacaktır bu kardeşliği. Sizi size dost kılacak olan bizleriz.

 
MHP Türk partisidir, akan kanlardan sorumlu tuttuğu kürde küskün ve kızgındır. HDP kürdün partisidir, kan davalılarına küskün, kırgındır. CHP’nin hiçbirine faydası yoktur. AKP bu işi kıvırabilirdi ama ne yazık ki faşizme ve perse kapılarını sonuna kadar açmış, fitneye ortak olmuştur. Bu durumda kardeşliğin inşası ancak Anadolu Araplarının kuracağı bir partiyle mümkündür. Sizleri biz kardeş yapacağız tıpkı 1400 yıl önce İslam ile tanıştırıp kardeş kıldığımız gibi. Arapları taraf yapmaya, yanınıza çekmeye çalışmayın keza bu son çarenizdir. Son hamledir, son kozdur, elinizden uçup gitmeden Arap kardeşliğine inanın. Araplar Türkçü ya da Kürtçü olursa Anadolu da Türkistan ve Kürdistan olur. Buda beraberinde yeni kan davaları, yeni sürgünler, yeni göçler getirecektir ve emin olun bununla da kalmayacaktır! Arap kardeşliği olmadan bu hamur tutmaz, kardeşliğin mayası binlerce yıldır olduğu gibi keza Arap’tır. Sizler birbirinize karşı bunca kin beslerken bizler sizleri hala kardeşlik duygularıyla seviyoruz.