ADALET BAKANLΙĞΙNA ACİL ÇAĞRΙMΙZDΙR.

Sayın basın Mensupları, Duyarlı Kurum ve kuruluşlar,

Adalet bakanlığına 25 Mart 2020 tarihinde Cezaevlerinde karantinayı rahatlatacak ve olumlu koşullar yaratacak çağrımıza yönelik ne yazık ki bakanlıkça herhangi bir çalışma başlattığı gözlenmemiştir.

Bakanlığa yasalarımızda net bir şekilde yer alan erken ve şartlı tahliye, ev hapsi vb. uygulamaları uygulaması için çağrımızı yenilerken, aynı zamanda tüm duyarlı insanları ve kurumları başlattığımız mail kampanyasına destek vermeleri çağrısında bulunuyoruz.

Adalet bakanlığına info@adalet.gov.tr mail adresi üzerinden aşağıda belirttiğimiz metni iletmeleri çağrısında bulunuyoruz.

SOHRAM-DER

İşkence ve Şiddet Mağdurları için Sosyal Yardımlaşma Rehabilitasyon ve Adaptasyon Merkezi Derneği

Kurt İsmail pasa 2. sokak Tavşanlı apartmanı kat:4 No: 10-11  Ofis /Diyarbakır

Tel: 00 90 412 224 44 77 – Email : sohramder@gmail.com  – Web-sitesi: www.sohram.com

ADALET BAKANLΙĞΙNA ACİL ÇAĞRΙMΙZDΙR.

Korona virüs salgını bize “Dünyanın artık bildiğimiz gibi olmadığını ve olmayacağını” gösterdi. Tüm toplum olarak yeni koşullara göre uyum sağlamamız gerekliliği önem arz etmektedir.

Adalet Bakanlığının 2019 yılı sonundaki açıklamalarında belirttiği gibi, “ cezaevlerinde 286’144 kişi bulunmaktadır. Bu yüksek sayının, kapasitesi büyük ölçüde aşılan hapishanelerdeki yaşam koşulları üzerinde olumsuz bir etkisi vardır. Hapishanelerdeki hasta mahpuslar sorunu uzun yıllardan beri akut bir sorun olarak devam etmektedir.”

Cezaevi koşullarına korona virüs salgını açısından bakarsak, Türkiye’deki cezaevlerindeki durum her zaman kontrol edilemeyen bir salgına yol açabilir. Adalet bakanlığını Korona virüsle mücadele çerçevesinde viral enfeksiyon riskini azaltmak için, hasta tutuklular öncelikli olmak üzere, cezalarını tamamlamalarına az süre kalmış kişiler ve ciddi suçlardan (insanlığa karşı işlenmiş suçlar hariç) yargılanmamış olanları derhal serbest bırakmaya ve yasalarda yer alan ev hapsi uygulamasını uygulamaya davet ediyoruz. İngiltere, İran, İrlanda, kısmen Amerika uyguladı, yasaları ve koşulları uygun olan Türkiye neden uygulamazsın!

Bu uygulama cezaevlerindeki epidemi riskini azaltacağı gibi, toplumsal barışı ve epidemiye karşı mücadeleyi güçlendirecektir. Çünkü cezaevlerindeki yukarıda belirttiğimiz durum sebebiyle, önerilen korunma yollarını uygulamanın ne kadar zor olacağı açıktır.

12 Eylül darbesi koşullarında cezaevlerinde kalmış biri olarak belirtmek istiyorum ki, en etkili önlem olan kişilerin birbirinden bir-iki metre arası mesafeyle uzakta olması kuralının bu koşullardaki cezaevlerinde uygulanması imkânsızdır.

Her gün “düzinelerce kişinin bir arada kaldığı ve aynı tuvaleti paylaştıkları yerde sosyal izolasyon sağlamak mümkün değildir”

SOHRAM-DER olarak yarın geç olmadan çağrımızın, cezaevlerinde bir vakayla karşılaşmadan, alınacak etkili önlemlerden biri olarak değerlendirilip bir an önce uygulamaya geçilmesi çağrısında bulunuyoruz.

Küresel güçlü devletlerin dahi bahşedemediği bir kriz söz konusu, Sohram olarak kimin risk altında olduğunu belirttik. Lütfen mümkün olduğunca acil olarak çok sayıda kişiyi serbest bırakın.

Neden birkaç ay içinde serbest kalacak veya yargılamaları devam eden, ancak yargılamalar durdurulduğu için duruşmaya gidemeyen ve yargılamaları sonucu aklanabilecek kişilerin suçlarını ölüm cezasına çevirelim?

SOHRAM-DER olarak bu konuda, tüm STK ve ilgili tüm kurum ve kuruluşlarla işbirliğine açık olduğumuzu duyurmak istiyoruz. Bu konuda işbirliği yapmak isteyen STK ve ilgili diğer kurumlar sohramder@gmail.com adresinden bize ulaşmaları ve önerilerini yollamaları çağrısında bulunuyoruz.

SOHRAM-DER olarak alınacak tüm tedbirlere olanaklarımız kapsamında destek vereceğimizi belirtir. Tüm halkımıza duyurulara uymaları ve destek vermeleri çağrısında bulunuyoruz.

Sayın basın mensuplarına bu çağrımızı yayınlayarak destek vermesini diliyoruz.

Mim Yavuz Binbay

SOHRAM-DER

Genel Başkanı

Linkler;

http://diyarbakiryenigun.com/cezaevlerinde-sosyal-izolasyon-imkansiz-44962h.html

http://www.stgm.org.tr/tr/manset/detay/sohram-derden-adalet-bakanligina-cagri