HÜRRİYET GAZETESİ TÜRKİYE TÜRKLERİNDİR VE OYA BAYDAR KÜRDİSTAN KÜRTLERİNDİR ANLAYIŞI ! Mim Yavuz Binbay

Oya Baydar’ı gençlik yıllarımdan tanırım ve o yıllarda yazılarını ilgiyle izleyenlerdendim. Aylar önce “KÜRDİSTAN KÜRTLERİNDİR” başlıklı yazısına benimde bazı yazılarımın yayınlandığı Vengma internet sitesinde rastlayınca önce herhalde Simavi ailesinin Hürriyet gazetesinin logosunun hemen altında yer alan ve Türkiye’de yaşayan tüm etnisitelere hem hakaret hem de tehdit içeren başlığa tepki ve Kürt halkına pozitif bir yaklaşım içeren bir yazı olduğunu düşündüm. Ancak yazıyı okuduğumda hiçte düşündüğüm içerikte olmadığını aksine Simavi ailesinin kullandığı başlıkla aynı şoven anlamda ve seviyede bir yazı olduğunu gördüğümde hem Oya Baydar’ın düştüğü seviyeye! Hem de mücadelem boyunca uğruna büyük bedeller ödediğim mazlum Kürt halkını bu şoven seviyesizliğe alet ettiği için çok üzüldüm.

Bu da yetmezmiş gibi bu sloganı köşesinin afişi haline getirince bu yazıyı yazma ihtiyacı hissettim. Çünkü bu Kemalist şoven slogan mazlum Kürt halkına destek değil tam tersine birlikte aynı coğrafyayı paylaştığı halklarla arasına güvensizlik tohumları eken bir köstek etkisi olacağını düşünüyorum.

Oya Baydar’ın Beyt-nahreyn/Mezopotamya’nın hüzünlü tarihini ve demografik yapısını bilecek bir entelektüel birikime sahip olduğunu bildiğimi sanıyorum. Bunu bile bile neden Simavi ırkçılığını hatırlatan bir eğilime mazlum Kürt halkını alet ediyor? Bunu bu yazıyla kendisine sormanın daha doğru olacağını düşündüm.

Kanımca demografik yapısı Kürtler, Araplar, Ermeniler, Süryaniler, Türkmenler ve diğer bazı azınlıklardan oluşan bir coğrafya için böylesi sloganvari bir tabir kullanmak solcu bir anlayıştan çok Kemalist bir anlayışı yansıtmaktadır. Bu tespitle yetinip başka bir tabir kullanmak istemiyorum.

Hanımefendiye hatırlatmak isterim ki Türkiye’nin sadece Türklere ait olmadığı Türkiye’de yaşayan 26 azınlığın olduğu gibi Beyt-nahreyn/Mezopotamya Kürtler, Araplar, Zazalar, Ermeniler, Süryaniler, Türkmenler ve diğer tüm azınlıklarındır.

Ben bu uğurda 50 yıl mücadele verdim, ilki 12 yaşında olmak üzere defalarca işkence tezgâhlarından geçtim, yıllarca cezaevinde yattım ve yaşamımın sonuna kadar taviz vermeden tekrar aynı bedelleri ödemek zorunda olsam bile mücadeleye devam edeceğim.

Vengma sitesinin kurucusu 5. Nolu cezaevinden kader arkadaşım sevgili Selim Çürükkaya’nın Oya Baydar’ın bu yazısını ve köşe afişini gözden kaçırdığını varsaymak istiyorum. Çünkü biliyorum ki Simavi’nin Hürriyet gazetesinin halklarımızı aşağılayan ve tehdit eden “Türkiye Türklerindir” ırkçı/şoven sloganından benim gibi rahatsız olanların başında gelmektedir.

Dilerim bu dostça eleştiriyi içeren yazım dostane bir değerlendirmeyle değerlendirilerek sitenizde yayınlanır ve hatırlatmalarım dostane değerlendirmeyle dikkate alınır.

Yazımı hem yayıncı muhatap gazete olarak Vengma’ya hem de slogan sahibi olarak muhatabı Oya Badar’a yolladım. Ancak ikisi de bu konuda ne değerlendirme yaptı ne de yazımı yayınladı. Bu durumda her iki muhatap Vengma internet sitesi ve Oya Baydar “Sükût ikrardan gelir” prensibiyle bu anlayışı doğru buluyorlar anlamına geliyor.

Biz anlayışımızı yukarıda açıkladık değerlendirmeyi okuyucunun takdirine sunuyorum. Demokratlık ve pozitif dayanışma kisvesi altında Şoven anlayışların yeni versiyonlarını hortlatmamak için bu konuda görüşlerini belirtmek isteyenlere sitemiz sansürsüz ve koşulsuz açıktır. Bu konuda yazılarınızı araskem@gmail.com adresine yollayabilirsiniz.

Mim Yavuz Binbay

 

Bu konuda görüş belirtmiş olan linkler;

http://www.cilagazete.com/cemal-atila-madem-kurdistan-kurtlerindir-o-zaman-turkiye-turklerindire-nicin-yillarca-karsi-ciktik/.html

https://ebrari.wordpress.com/tag/kurdistan-kurtlerindir/