Savaş baronları kazandı – kazanmaya devam ediyor ! – Mim Yavuz Binbay

Uzun bir süredir menşei malum çevrelerce “Arap baharı” adı altında başlatılan bir süreç sahneye konularak daha önce 1914 ve 1930-45 yıllarında sahnelenen katliam süreçlerinin Arap versiyonu izletilmektedir. Hafızamızı yokladığımızda aynı senaryoların iki dünya savaşında da sahnelendiğini tespit edebiliriz. Tarihe baktığımızda bu dönemlerde 3 önemli katliamın gerçekleştirildiğini bu gün soykırım olarak adlandırdığımızı rahatlıkla görebiliriz. Birincisinde Ermeni ve Süryani soykırımı ikincisinde de Yahudi soykırımını görmekteyiz. Ancak o dönemi incelediğimizde başlatılan savaşların bugün olduğu gibi aynı çevrelerce “demokratik” girişimler adı altında ve bazı kesimlere vaatlerle başlatıldığını görmekteyiz.

Her zaman olduğu gibi savaşın ve bu soykırımında tek kazananı yine, silah üreticisi şirketler ve patronları yani “savaş baronları” oldu.

Devam eden ve ne zaman biteceği bilinmeyen bu soykırımda, binlerce insanın hayatını kaybettiği, milyonlarcasının da mülteci haline geldiği Suriye savaşı, silah üreticisi firmaları ihya etti. ABD’nin beş büyük silah üreticisi şirketinin 2011 yılı başında 150.2 milyar dolar olan piyasa değeri, 6 yıl içinde yüzde 120 artarak 330.7 milyar dolara ulaştı.

ABD’nin güç gösterisi ve provokasyon amacıyla Suriye rejimine ait Şayrat Hava Üssü’ne fırlattığı 59 adetTomahawk füzesinin maliyeti 93.4 milyon dolar oldu. Kullanımında her birinin 1.6 milyon dolar maliyeti olan Tomahawk füzelerini Raytheon firması üretiyor. Dünya piyasalarının, Rusya-ABD geriliminin etkisiyle değer kaybeden Raytheon’ın hisseleri bu füze fırlatmayla yüzde 1.47 yükseldi. Şirketin 2011 başında 18.7 milyar dolar olan piyasa değeri % 139.5 artarak 44.8 milyar dolara ulaştı.

Lockheed Martin’in hisseleri ise yüzde 1.17 yükseldi. Şirketin piyasa değeri ise 2011 başından bu yana % 173.7 artarak 78.3 milyar dolara çıktı. Lockheed Martin, ‘hayalet uçak’ olarak da bilinen F-117’lerin bir ileri versiyonu olan F-22 avcı uçaklarını üretiyor. B-52 uzun menzilli bombardıman uçaklarını üreten Nortrop Grumman’ın da 2011 başında 20.1 milyar dolar olan piyasa değeri şu an 42 milyar dolara dayandı.

Boeing’in piyasa değeri Suriye savaşı sürecinde yüzde 102.6 arttı. F-16’ların üreticisi olarak tanınan General Dynamics’in Suriye savaşı sürecinde piyasa değeri % 96.2 artarak 29.1 milyar dolardan 57.1 milyar dolara çıktı. (E.Tunç)

“Arap Baharı” adı altında tezgâhlanarak sunulup Arap soykırımına ve bölgenin yıkımıyla bir kaosa dönüşen emperyaliste senaryo, silah ihracatçısı ülkelerin ekmeğine yağ sürdü. ABD ve Rusya, ağır silah ihracatının % 56’sını gerçekleştirirken 2012-2016 döneminde dünyanın en çok silah ihraç eden ülkeleri oldu. Silah ithalatının en çok arttığı bölgeler ise kaos politikalarının etkin olduğu Ortadoğu ve Asya ülkeleri oldu.

Haziran ayı boyunca körfez ülkelerini dolasan Trump buradaki devletlerden antlaşmalar adi altında koruma parası olarak ki, bu tabirin kriminolojideki tanımı haraçtır 382 milyar dolar, ayrıca Katar krizi yaratılarak Katar’dan 12 milyar dolar alınarak toplam 394 milyar dolar koruma parası olarak ABD kasasına gitti. Bu durum rutin olarak 100 yıldır belirli dönemlerde üstü örtülü olarak tekrarlanıyor. Ama bu sefer ilginç olanı pervasızca açıktan açığa kullanılan kriminal tehditkâr yöntemlerdi. Ya bu koruma (harç) parasını ödersiniz veya ülkenizi iç savaş ve katliam listeme alarak ülkenize Irak, Suriye, Libya, Yemen Mısır, Vb, ülkelerde olduğu gibi “demokrasi” getiririm.

Her gün emperyalist müdahalelerle yeni boyutlar kazanan Suriye savaşı, yüzbinlerce insanın hayatını kaybetmesine neden olurken, Türkiye’de 3,5, Ürdün’de 3, Lübnan’da 2,5 milyon olmak üzere 12 milyondan fazla kişiyi de yerinden yurdundan ederek mülteci durumuna düşürdü.

BM kayıtlarına göre bu savaşların sebep olduğu barbarlıklar sonucunda 63,5 milyon insan yerini yurdunu terk edip göçmen duruma düşmüştür. Ve ne zaman ülkesine dönebileceğini veya dönüp dönemeyeceğini bilmiyor.

Irak’ta Federatif Kürt bölgesi petrol gelirlerinden payına düşen küçük bir yüzdeyi alamazken, ABD petrol gelirlerinin %65’ine savaş tazminatı olarak el koymuş ve tıkır tıkır alıyor, Libya’da Fransa aynı gerekçeyle petrol gelirlerinin %35’ine el koymuş. Tabi ayrıca trilyon dolara varan, ABD, Avrupa ve diğerlerinin Irak, Libya, Suriye ve diğer Arap ülkelerinin dışarıdaki yatırımlarına ve banka hesap ve borsalardaki hisselerine el koymalarını hesaplamak gerekiyor. Günlerdir konuşulan Katar krizi de bu senaryonun bir parçası.

Evet, Suriye’de ve katliamın sürdüğü diğer Arap coğrafyasında ırk ve din gözetilmeksizin ölen, bebek, çocuk, genç, yaşlı insanların kanlarıyla, baştanbaşa yıkıma uğrayan coğrafyasından devşirilen yüz milyarlarca dolarlık anlaşma ve hisse senet artışlarıyla kazanan kim diye soruyorum?

 

Mim Yavuz Binbay

Yazının linkleri;

Savaş baronları kazandı – kazanmaya devam ediyor!

Savaş Baronları Kazandı

http://www.rojawelat.net/ortadogu/savas-baronlari-kazandi-kazanmaya-devam-ediyor-h2862.html