BİR SAVAŞ KURUCUSU VE UYGULAYICISINA NOBEL BARIŞ ÖDÜLÜ NEDEN? – Mim Yavuz Binbay

portre“Nobel Barış Ödülü, Alfred Nobel’in vasiyeti uyarınca, her yıl ulusların ve halkların kardeşliği, silah ve orduların azaltılması ve barış kongreleri düzenlemek için en çok çaba sarf eden kişi, kişiler veya kuruluşlara verilir.” (Vikipedia)  Bu ödül 1896 yılından beri bu “vasıfları taşıyan (?)” kişilere verilir.

Nobel barış ödülünün dünyadaki savaşların kurucusu ABD devlet başkanlığına yeni seçilen dolayısıyla dünya savaşlarının yöneticisi olacak siyahi başkanı Obama’ya verildiğini ilk duyduğumda Cenevre’deydim ve bende derin bir şaşkınlık yaratmıştı Neden? Bu ödülü alması bir yana aday dahi gösterilebilmesine bir neden bulamıyordum. Bu kişinin tek özelliği ve özgünlüğü sadece bir siyahi olarak ABD devlet başkanı seçilmişti. Evet, onunda her politikacı gibi birçok vaatleri vardı o kadar başkacada bir özelliği yoktu. Verilen ödül bir siyasi ödül değil bir barış ödülüydü ve ben bir türlü bağdaştıramıyordum.

Nobel barış ödüllü Hussein Barack Obama’nın ABD devlet başkanı seçilmeden önceki yaşamında bu ödülü alabilmek bir yana aday adayı olabileceği hususuyla ilgili bir icraatı yok. O zaman 10 yıllık ABD devlet başkanlığı icraatlarına bakalım.

İnsanlığa karşı suçları uluslararası yargıca tescil edilmiş Guatanamo esir ve işkence kampı hala ABD denetiminde ve uygulamada.  Afganistan’daki savaş yeni yöntemlerle devam ediyor. Iraktaki savaş tam bir soykırıma ve kaosa dönüşmüş durumda, Yemen de Obama savaş başlattı, Libya’da Obama savaş başlattı, Suriye, Pakistan,  Somali de yeni bir tarzla savaş başlattı.

Obama’nın İslam dünyasına dayattığı en önemli savaşlardan biri Suriye savaşıydı.

Washington yönetimi Suriye’de krizin patlak vermesinde açık ve gizli temel aktörüdür, Suriye’de siyasi ve güvenlik sorunlarının tırmanmasında ve bu sorunların karmaşık hale gelmesinde bizzat Obama’nın savaş kuruculuğu politikaları etkili oldu.

Obama Mart 2011’de Suriye krizi patlak verdiğinde Şam yönetimi karşıtı oluşan cephenin kurulmasında anahtar ve stratejik rol ifa etti. Amerika yönetimi türlü siyasi ve güvenlik taktikleri ve entrikaları kullanarak Suriye krizini yaydı ve uzamasına sebebiyet verdi.

Obama’nın 10 yıllık icraatları da bu tür savaş kuruculuğu ve kışkırtıcılığı ve soykırıma varan katliam politikalarından müteşekkil. Peki, Obama’nın hangi icraatları bu güne kadar çok “prestijli” olarak bildiğimiz Nobel Barış ödülünün kriterlerine uyuyor?

Belki benim yazım bu konuya muhatap kurumlara ulaşamayabilir ama bu konuda bazı soruları muhataplarına ulaştırabilecek kişi ve kurumlara büyük görev düşüyor.

Nobel Barış ödülünün hiçbir kriterine uygun icraatı olmamasına rağmen barış ödülü komitesi bu ödülü hangi kriterlerden yola çıkarak Obama’ya vermeyi kararlaştırdı?

Ödülü aldıktan sonra İnsanlık ve savaş suçu kavramları çerçevesinde değerlendirilebilecek Arap halklarına karşı soykırım ve Beyt-nahreyn/Mezopotamya coğrafyasında birçok halkın katledilmesine sebep olan birçok icraatın muhatabı ve bir gün soykırım ve savaş suçunda yargılanabilecek Obama’nın bu ödüle hala layık olduğu düşünülüyor mu?

Düşünülmüyorsa (prosedürü bilmiyorum) komite bu ödülü geri isteme hakkına veya hata yaptığını değerlendirme imkânına sahip mi? Sahipse böyle bir girişimde bulunacak mı?

Bu ödülü gerçekten hak ederek alan şahsiyetler bu durumdan rahatsızlık duyuyor mu? Tüm samimiyetimle söylüyorum ben olsam duyardım. Duyuyorlarsa bu konuda komite nezdinde bir girişimde bulunmayı düşünüyorlar mı?

Arap halkının bir mensubu olarak Nobel Barış ödülünün bir Arap katliamcısında olmasından rahatsızlık duyuyorum. Bu ödül bu kişide kaldıkça Nobel Barış ödülüne ve bundan sonra bir katliamcıya verilmiş olması sebebiyle “prestijsiz” konuma düşen bu ödülü kabul edecek kişilere saygım olmayacaktır!

Mim Yavuz Binbay

 

http://diyarbakiryenigun.com/bir-savas-kurucusu-uygulayicisina-nobel-baris-odulu/

www.kurdistan-aktuel.org/nobel-iyi-etmedi-makale,1001.html

https://kayiplar.wordpress.com/2016/06/30/bir-savas-kurucusu-ve-uygulayicisina-nobel-baris-odulu-neden/