Süryani Patriğine Karşı Düzenlenen Saldırıyı Kınıyoruz – Beyt-Nahreyn Arab-Arami Birliği

Süryani Patriğine Karşı Düzenlenen Saldırıyı Kınıyoruz

19 Haziran 2016 tarihinde Suriye’nin kuzeybatısında bulunan Kamışli şehrinde Süryanilere ve ruhani lideri Kadasetli Mor Ignatius II Afrem’e karşı bir intihar saldırısı düzenlenmiştir. Kadasetli Patriğimize yapılan bu saldırı bütün Süryani ve Sami halk topluluklarına (Süryani-Arap) halkına yapılmıştır. Bu saldırıyı düzenleyenleri ve düzenletenleri şiddetle kınıyor ve lanetliyoruz.

Pantikusti pazarı ayinini yönetmek ve 1915 Soykırımı esnasında öldürülen Süryaniler için yapılan anıtın açılışını yapmak üzere Kamışli’de bulunan Süryani Patriği ve beraberindeki binlerce Süryaniye yönelik bir intihar saldırısı düzenlemiştir. Kutlamaya katılan geniş bir kitlenin güvenliğini sağlayan Süryani militanları papaz kılığına girmiş şüpheli bir şahsı durdurmak isteyince, terörist üzerindeki düzeneği patlatmıştır. Patlama sonucu iki Süryani militanı şehit oldu.

Süryani Patriği ve birçok metropolit ile din görevlisinin yanında binlerce Süryaniye yönelik yapılan terörist saldırı aslında Sayfo Soykırımı anıtının açılışını durdurmak için gerçekleştirilmiştir. Aradan bir asır geçmesine rağmen hala Süryani halkının kendi şehitlerini anmalarına fırsat verilmemektedir. Saldırıyı kim gerçekleştirmişse gerçekleştirsin ve bunu hangi örgüt üstlenirse üstlensin olayın arkasında yüzyıl önce soykırımı gerçekleştiren güçler vardır. 1915 Soykırımının uygulayıcıları yüz bir yıl önce başlatmış oldukları soykırımı aralıksız olarak günümüze kadar devam ettirmektedirler. Amaç Süryanilere karşı başlatılan soykırımı tamlamayarak Süryani halkını yeryüzünden silmektir.

Ortadoğu’da ne zaman statükolar değişmeye başlarsa bazı güçler Süryanileri kendilerine hedef seçmektedirler. Nasıl ki Birinci Dünya Savaşı esnasında Süryaniler ve diğer Hristiyan halklar soykırımdan geçirilmişlerse, günümüzde de siyasi kaosu fırsat bilen bazı güçler tekrar halkımıza karşı katliamlar gerçekleştirmektedirler. Hiçbir güç Ortadoğu’daki halk mozaiğini tahrip edip soykırım yapma hakkını kendinde görmemelidir. Ortadoğu’daki her halk gibi Süryani halkı da binlerce senelik bir geçmişe sahip ve Mezopotamya ile Arap uygarlığının yükselmesinde çok belirleyici bir role sahip olmuştur. Sykes-Picot Anlaşması sonucu kurulan Ortadoğu statükosunun değişmeye başladığı bu günlerde Ortadoğu’da var olan güçlerin bütün halkların haklarına saygı göstermesi gerekmektedir. Yeni Ortadoğu’da her halk kendi kökleri üzerinde yaşama hakkına sahiptir. Bunun için de bölgedeki bütün güçler katliamcı ve soykırımcı politikalar yerine insanlığa faydalı herkesi kucaklayan ve yan yana yaşamayı hedef alan politikalar yürütmelidirler. Aksi takdirde yenilenen Ortadoğu geleceğinde geçen yüzyılda olduğu gibi en lanetli biçimde anılacaklardır.

Pazar günkü saldırıda canları pahasına yiğitçe bir duruş sergileyen Süryani militanları halk tarihimize yeni bir kahramanlık efsanesi olarak geçeceklerdir. Patriğimize ve halkımıza yönelik planlanan büyük bir katliamı canlarıyla önlemiş olan bu kahramanlar hangi kuruma bağlı olurlarsa olsunlar Süryani halkının onurlu şehitleridirler.

Beyt-Nahreyn Arab-Arami Birliği olarak, Arap-Arami halklarına mensup tüm kurum kuruluş ve şahsiyetlerin, halk topluluğumuz değerli üyeleri Süryani kardeşlerimizle dayanışma bir yana bu insanlık suçlarına karşı kenetlenmesi çağrısında bulunuyoruz.

Süryani’nin ve Süryani, her Arap-Arami örgütünün görevi; yüzyıldır devam eden katliamlara karşı ortak duruş sergilemesi ve şehitlerimizin canları pahasına korudukları halkımıza, vatanımıza ve dinsel-kültürel değerlerimize sahip çıkmasıdır.

Beyt-Nahreyn Arap-Arami Birliği olarak, bu menfur saldırıyı kim gerçekleştirmişse gerçekleştirsin ve bunu hangi örgüt üstlenirse üstlensin lanetliyoruz. Özelde Süryani Patriğimize ve Süryani halkımıza, genelde ise tüm Arap-Arami halklarına yönelik planlanan büyük bir katliamı canlarıyla önlemiş olan bu kahramanları tüm Arap-Arami halklarının şehitleri olarak kabul ediyor ve anıları önünde saygıyla eğiliyoruz. Sayın Patriği’mize geçmiş olsun dilek ve saygılarımızı iletir yüksek şahsında tüm Süryani kardeşlerimize bas sağlığı dileriz. 23 Haziran 2016

 

Beyt-Nahreyn Arab-Arami Birliği                                      Süryani Demokratik Birliği

Union Arabe et Araméen de Mésopotamie            SYRIAC DEMOCRATIC UNION

Cemeʿet ël ʿArap u l-Ârâm fî beyt ël Nehreyn